ÕL VIDEO | Riia jõuluturu maitsed: parim ja odavaim hõõgvein, aga mis roa eest me haledalt topelt maksime?
Riia jõuluturg on muhe koht, kus me leidsime ühe lähipiirkonna maitsvamatest ja odavamatest hõõgveinidest. Ja ka hallherned, see traditsiooniline Läti toit, oli taskukohane ja toitev soe kõhutäis.
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 13: kolme juustu pirukas keedutainast põhjal
Kolme juustu täidisega pirukas sobib nii soojalt koos värske salatiga kui jahtunult. Juust võiks olla tugeva maitsega nt emmental, västerbottensost vms. Keedutainast põhi jääb õhulisem kui muu tavapärane pirukapõhi.
Kuidas leida jõululauale õige kodumaine vein või siider?
Ei ole kahtlust, et kohalikust toorainest jook on alati parim kaaslane kohaliku toidu juurde. Kuidas nende seast leida jõululauale parim, räägib kohalik väikepruulija Tiina Kuuler.Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige, Valgejõe Veinivilla omanik ja veinimeister Tiina Kuuler kinnitab, et puuv...
Eriti põnev retsept: lehtkapsa ja fetakreemiga kuuse-quiche
Kuhu see jõulukuu juba kadunud on? Just sai nalja tehtud, et jälle on jõulutuled liiga vara üleval, kui juba saab pea sõrmedel päevi jõuludeni üles lugeda. Nii et on viimane aeg kõigist vahvatest jõulumeisterdamistest-küpsetamistest maksimumi võtta! Et ikka oleks piisavalt tehtud ja saaks järgmis...
EVELIN ILVES: ajatu jõuluklassika ei maitse ammu enam õigesti...
Klassika on klassika. Ajatu ilu ja tuttavlikud maitse-ning lõhnaelamused. Ent vahel hakkab pärdik õlal piiksuma: see ju pole enam seeee.... Suurtootjate sigalad on nagu koonduslaagrid, kust tulev liha ei maitse ligilähedaseltki nii nagu vanaema notsu oma. Verivorstide sisse enam verd ei panda (er...
JÕULUOOTUSE KALAPÄEVA RETSEPT 12: karriheeringavõileivad
Rohke karriga maitsestatud heeringas majoneesiga kuulub ilmeksimatult võileibade kuningriigi Taani köögiklassikasse. Karripulbrit lisades otsusta ise, kas paned rohkem, või isegi veel rohkem, sest heeringa enda tugev maitse lubab karrit kaunis uljalt kasutada. Retseptis antud kogusest saad 4 tuge...
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | Urgitseb Von Krahli aeda: Mage. Täiuslikult mage. Kuidas? Miks te seda teete?
Tallinna vanalinn on ilmselt Eesti ainumas koht, kus elu ei lakka ka kõige mitte-turistimal perioodil. Noh ja ega jõulukuu algus nüüd see kõige surnum hooaeg kah pole, mõnesaja meetri kaugusel tegutsev jõuluaat Raekoja platsis toob ikka rahvast kohale.
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 11: ahjurosolje feta juustuga, valmib vähese vaevaga
Rosolje võib olla ka soe ja valmida ahjus!  Valmista mahe ahjuroog kartulite asemel lihaprae lisandiks või serveeri iseseisva roana. Soovi  korral võib veel lisaks valmistada kastme majoneesist ja vahustatud koorest ning maitsestada soola ja pipraga. 
NÄDALA NIPP: Hoia küpsised värskena
Kas sooviksid isetehtud küpsiseid säilitada pisut pikemalt, et nendega ootamatuid külalisi kostitada või maiustada ootamatu magusaisu korral?On üks lihtne nipp, kuidas neid hoida värskena nii, et need maitseksid nagu äsja tehtud.Selleks pista küpsised suletud kaanega anumasse ja lisa kõige peale ...
Mida hakata pihta yuzuga?
Yuzu ehk juunosidrun on Hiinast pärit tsitruseline. Maitselt unikaalne, uskumatult aromaatne ja ühteaegu nii hapukas, mõrkjas kui ka magus. Vili meenutab välimuselt väikest kortsus koorega greipi ja arvatakse, et yuzu ongi tekkinud metsiku hapu mandariini ja sidruni ristumisel.Yuzu’t süüakse harv...
Maitsvaimad piparkoogid saad kodusest tainast
Olgugi et poeriiulid on erinevatest piparkoogitainastest lookas, valmivad kõige hõrgumad jõuluküpsised ikkagi isetehtud tainast. Võta ette üks korralik tainategu ja täida toad pühadelõhnaga.
LUGEJA KÜSIB: Mis vahe on tavalisel ja heledal sojakastmel?
Tume sojakaste on intensiivsema maitsega, hele sojakaste (light soy sauce) aga mahedam, ent see-eest soolakam. Sojakastet kasuta kastmetes, salatites, voki- ja pajaroogades, riisitoitudes jne. Heledat sojakastet kasuta siis, kui väga jõulist maitset roogadele ei soovi.Mõlemad kastmed on värvilt p...
Pista kingikotti midagi isetehtut!
Söödavast kingitusest paremat ei ole. See ei jää kapinurka tolmu koguma ja leiab alati kiiret kasutust. Pakume välja neli lihtsat kingiideed, mis sobivad eriti hästi magusasõpradele.
VIDEO | Tallinna jõuluturu maitsed: kallivõitu glögi ja jahedalt uhked praed. Õnneks on ka pelmeene!
Me saame täiesti aru – ju me väisasime kodulinna turgu väga valel ajal – ent meie testigruppi jäid kummitama kaks iga jõuluturu tapjat: külmaksläinud soe toit ja veidi liiga kallis kange hõõgvein. 
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 10: jõulumandlid, hea näksida. Sobib ka veganitele
Magusad, soolakad ja vürtsikad mandlid on just need, mida jõulukuul hea näksida. Ja hea ka kingituseks valmistada. Sobivad nii kooritud kui ka koorimata mandlid.
Teeme teisiti: Peipsi siiruviirulistest toorjuustu-sibulapirukas
Oleme harjunud lahtiseid pirukaid tegema muna-piima- või muna-kooreseguga. Pirukas jääb aga maitsev ka toorjuustuga. Kes varus sügisel Peipsi sibulaid, soovitan pirukategu kindlasti ette võtta just nende magusate siiruviirulistega. Pirukapõhjaks kasuta oma lemmikmuretainast või proovi seda põneva...
Eesti grilliliidu žürii valis 32 verivorsti seas parimaks just need
Nädalavahetusel toimus Eesti grilliliidu korraldatud Verivorsti pidu, mille raames valiti välja Parim Verivorst 2020. Kolme tunni jooksul toimus pimehindamine ning 32 verivorsti seas saavutasid esikoha võrdse punktisummaga Maks & Moorits Maitselt mahe verivorst suitsupeekoniga ja Maks & Moorits V...
TOIT KAHEKS PÄEVAKS: maitsev ahjukala ja soojendav kalasupp
Kui sul jääb ahjukalast osa järgi, siis ei pea sa seda raisku laskma. Tee sellest hoopiski külmal ajal seest soojaks tegev supp!
EVELIN ILVESE KOKAKOOL: tomatimöks, mida valmistada jääkidest
Kuidas siis ikkagi ülejäävat toitu taaskasutada? Magusatest puuviljadest tulevad moosid ja kastmed, köögiviljadest aga hurmavad möksid, mis kõigi hoidistamist hindavate perede toidulaudadel uhkusega aukohale asetatakse ning võrratuid, miljoneid erinevaid maitseelamusi pakuvad. Seisnud tomatitest ...
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 8: laisa lambapada rosmariini ja tüümianiga, lükka perega õuesoleku ajaks ahju
See on väga lihtne lambapada, mis on paras panna madalal tulel hauduma selleks ajaks, kui lähed perega väljas midagi lõbusat tegema: uisutama, jõuluturule või lihtsat niisama uitama. Sobib ka siis, kui vaja mõned tunnid õues tööd teha. Naastes on midagi sooja kohe ootamas. Mina olen seda rooga te...
Mõnus kokkamine koos lastega: kaneelised näksid
Kaneelised näksid meenutavad nii magusaid krõpse kui ka küpsiseid, sobides niisama krõbistamiseks, aga ka dippimiseks õunakastmesse või vanillipudingisse. Suurema seltskonna jaoks topeltkoguse tegemine ei võta samuti palju aega.
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 7: küpsetatud ricotta oliivide ja parmesaniga, vii sõbrale külakostiks
Kreemjas ja ülimaitsev ahjus küpsenud soolakas ricotta-kohupiim on hea suupiste nii soojalt kui ka külmalt. Sooja ahju-ricotta`t kasuta leivale-saiale määrdena, jahtunut lõika viiludena. Kui soovid, nirista pisut kvaliteetset oliiviõli peale ja ampsa kirsstomateid kõrvale. Jõulukuuvihje: vii koos...
JÄRGMISE NÄDALA MENÜÜ | 09.–15. detsember: vitamiinirikkad pohlad elavdavad jõulutoitude maitset
Pohlad pole mitte lihtsalt hea maitsega marjad, vaid ka heade omadustega. Sügistalvisel perioodil on pohlad põhjamaade elanikele märkimisväärseks vitamiiniallikaks, tugevdades seeläbi immuunsüsteemi ja hoides eemale külmetushaigusi. Pohlad ergutavad seedetegevust ja aitavad sellega erinevaid toit...
NÄDALA KOOK | Tahiini-pohla-brownie’d, tummiselt šokolaadine ja mahlakalt hapukas
Brownie-kook on tulnud ja jäänud! Selle õigupoolest lihtsa šokolaadikoogi õnn on see, et väikeste lisandustega saab temast mitmeid eriilmelisi kooke. Nõnda on selles retseptis tummise šokolaadi kaaslasteks hapukad pohlad ja mahe tahiini, mis küpsetamise päeval jääb koogi pinnale õrnalt krõbeda ka...
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 6.12: õunte, mustade ploomide ja tüümianiga täidetud part
Isepärase maitsenüansi ja rammusa pardilihaga sobivad väga hästi tugeva maitsega mustad ploomid, mahlane õun ja värske tüümian. Ahjus küpsemise aeg sõltub linnu suurusest, arvesta umbes 1 tund 1 kg liha kohta. 
JÕULUOOTUSE KALAPÄEVA RETSEPT 5.12: koorene räime-kartulivorm suitsuse juustuga, passib hästi pühadelauale
Kui küpsetad koorekastmes üheskoos kartuleid, räimi ja suitsumekiga juustu, siis saab sellest sündida ainult midagi väga head! Isegi sedavõrd head, et passib ka pühadelauale tõsta.  
EVELIN ILVES: Kas minu kodune toidu raiskamine õhutab tõesti kliimakatastroofe?
Ühel õhtul nägin Tartus Parandustöökoja hubases köögis puhaste pappkastide virna, mis täis uhiuusi plastpakenditesse pakitud kobartomateid. Küsimusele, miks nii palju tomateid ja kas keegi annetab neid tollele keskkonnateadlike noorte ühendusele, kes muuhulgas ka äravisatud puu-ja köögiviljadest ...
KARMO TÜÜRI SUPIPÖIAL | München (Tartus) - Viini šnitsli pakkujad tulgu kiirkorras siia õppima, verstanden?
Kui te Tartus midagi muud ei tea, siis ülikooli peahoonet ikka teate. Novat, siis teate ka seda kuskohast otsida üht korralikku saksa stiilis restorani. Mitte peahoonest, mine nüüd! Aga otse selle vastas, kenasti stiilses võlvlagedega poolkeldris. Istud lauas, vaatad piduehtes peahoonet ja uurid ...
Magus suutäis: valmista maapähklikreemiga profitroolid
Esimene lumi on kohal rõõmustab kõiki, selle auks on vahva küpsetada tuhksuhkrulumised profitroolid. Maheda maapähklikreemiga. Kes soovib, võib tuuletasku mütsi alla ka mõne pohla või muu hapuka marja peita. Lisab head särtsu ning kel eriti hea kujutlusvõime, saab nii pea Ameerika kultusvõiku maa...
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 4.12: peedi-metspähklileib, tee sõbrale kingiks
See on lihtne, aga oi kui maitsev vormileib, mis ei vaja kergitamist. Taina tegemine käib kiiresti ja edasi küpseb päts ahjus juba ise. Sepikujahu annab leivale mõnusa maitsenüansi, kuid võid selle asendada ka täisteranisu- või täisteraspeltajahuga. Nipp! Pakenda leivapäts näiteks küpsetuspaberis...
NÄDALA NIPP: nutikas lisand tomatitest
Kui talvine kirsstomatite maitse pole sulle meelepärane ja poest ostetud tomatid kipuvad külmikus seisma jääma, valmista neist hoopis üks kiire hoidis.Selleks kuumuta tomateid ahjus grillrežiimil mõni minut. See aitab ümbritsevat kesta pehmendada. Pane tomatid purki, lisa palsamiäädikas, oliiviõl...
PROOVI: piparkookide küpsetamise hooaeg on täies hoos!
Lõuna Pagarid on turule toonud uudse piparkoogitaina kaera- ja peedijahuga.See ei sisalda nisujahu ja on valmistatud ehtsa võiga. Kaera- ja peedijahuga piparkoogid jäävad pärast küpsemist toredalt punakaspruunid ega vaja kaunistamist. Need on ka mõnusalt muredad ja lausa sulavad suus.Poolekilone ...
MAIASMOKKADELE! Šokolaadine babka viib keele alla
Babka on äärmiselt mahlane ja rikkaliku täidisega šokolaadisai. Küpsetis on eriti sobilik maiustamiseks tähtpäevade puhul, kuid miks mitte meisterdada seda pere rõõmuks ka advendiajal?
Iga päev võib olla pannkoogihommik! 3 teistsugust pannukaretsepti
Pannkoogitegu ei pea piirduma vaid tavaliste lusika- või ülepannikookidega. See maailm on kirju ja erinevatest maitsetest tulvil. Täna tutvustamegi kolme põnevat pannkoogiretsepti, mis hommikutesse kindlasti vaheldust toovad.
Iga päev võib olla pannkoogihommik!
Pannkoogitegu ei pea piirduma vaid tavaliste lusika- või ülepannikookidega. See maailm on kirju ja erinevatest maitsetest tulvil. Täna tutvustamegi kolme põnevat pannkoogiretsepti, mis hommikutesse kindlasti vaheldust toovad.
LUGEJA KÜSIB: koolide jõululaadad on peagi tulekul. Mida sinna valmistada võiks?
Jõululaatadel võiks müüa selliseid asju, mida on mugav transportida ja mis lapselt ka ära ostetaks.
Äädikakartulid
See on maitsev ja põnev lisand, mis sobib hästi liharoogade kõrvale, aga miks mitte ka iseseisva roana koos hapukoore-sibulasalatiga. Talveajal võid kartuleid serveerida ahjuprae kõrvale, suvel aga paku värskelt grillitud liha juurde.Äädikas sobib kartulitega imehästi kokku ja see kooslus on palj...
Tordi asemel paku babkat
Babka on äärmiselt mahlane ja rikkaliku täidisega šokolaadisai. Küpsetis on eriti sobilik maiustamiseks tähtpäevade puhul, kuid miks mitte meisterdada seda pere rõõmuks ka advendiajal?
TAIMNE PÄEVARETSEPT | Pastavorm baklažaani ja seentega
Taimses pastaroas on seeni ja baklažaane nii roa sees kui peal. Tomatikaste annab maitset ja mahlasust. Et valmistada täis taimset toitu, võib mascarpone juustu tomatikastmest välja ja mozzarella peale panemata jätta. Lihtsuse ja kiiruse huvides võib tomatikastmeks kasutada mõnd poest ostetud pas...
VEGAN JÕULUOOTUSE RETSEPT 3.12: kolme seemne näkileivad, valmista ka kingituseks
Vahvalt krõmpsuvates näkileibades annavad seemnetriole lisaks maitset ka magusa mekiga mandli- ja maisijahu. Just see viimane teeb leivakesed mõnusalt rabedaks ega lase neil päris puruks pudiseda. Määri peale värske purustatud küüslauguga segatud hummust, ehi mõne ürdilehekesega ja tore suupiste ...
LUGEJATE NÕUDMISEL: 10 turvalist ahjukala, lihtsad ja listeeriavabad retseptid
Kala on hoolimata seda kaubandusosa tabanud listeeriapaanikast endiselt kasulik söök, mida ei pea sugugi toorena serveerima. Need on meie kõige menukamad ja lihtsamad kuumad kalaretseptid, millest inspireeruda. 
Fitlapi looja Heikki Mägi julgustab tihedamalt putru valmistama: tervislike Heleni helvestega saab toekas kõhutäis!
„Kuigi tihti peetakse putru ainult hommikusöögiks, siis mina sellega ei nõustu – puder võib olla ka ideaalne õhtu- või lõunasöök. Eelistan üldse rääkida toidukordadest. Ja kui toidukord on pandud kokku headel põhimõtetel ehk siis seal on nii süsivesikuid, valke kui ka rasvu, siis sobib ta igasse ...
JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT 2.12: tex-mex-plaadipannkook, et ootamatuid päkapikke kostitada
See on maitsev ühendus tuttavatest maitsetest koos põnevate nüanssidega. Kasutada võid nii tako- kui ka salsakastet, kusjuures mõlemaid on saada mahedamana ja teravamana. Tex-mex nüansi suurendamiseks pigista serveerides pannitäiele laimimahla peale. Suur ja pontsakas plaadipannkook sobib ühtmood...
Talvine tervendaja: oluline nii rahvameditsiinis kui ka igapäevasel toidulaual
Ingverit tuntakse ja tunnustatakse nii vürtsi kui ka tõhusa tervendajana. Hiina köögis on sellel vääriline koht kaheksa tõelise aarde hulgas ning Konfutsius mainib ingverit isegi oma kuulsates „Vestlustes“, kus soovitab seda süüa mõõdukalt, kuid korrapäraselt. 
EVELIN ILVESE KOKAKOOL: Punane läätseroog (dhal) India köögist - hea siis, kui sajab jääd
Ja kuna taevast hakkas jääd sadama, jagan teiega täna üht väga lihtsat, aga maitsvat ja soojendavat toitu, millest sai meie lapse lemmik juba siis, kui ta oli vaevalt kahene. India punane dhal.
RETSEPT ADVENDIAJA ALGUSEKS | Seapõse-paprikahautis
Pikalt ahjus haudunud roog saab rikkaliku maitsega ja tomati-paprikakastmes hästi pehmeks küpsenud lihaga. Soodsat seapõske tasub otsida turult. Hautise juurde sobib serveerida nii keedetud riisi kui pastat.
Nüüd on õige aeg peale hakata: samm-sammult selgeks, kuidas valmistada kuivatatud puuviljadest jõulukooki
Jõulukoogiks võib tunduda küll vara, kuid seda kooki on õige aeg teha just novembri lõpus, et see jõuludeks valmis saaks. Nimelt vajab see Briti maius mitme nädala jooksul immutamist ja aega, et maitsestuda.
NÄDALAMENÜÜ | 2.- 8. detsember: advendimenüü, mis aitab kaalu langetada!
Eestlaste traditsioonilised jõulutoidud on enamjaolt kalorirohked ja sisaldavad vähe toorsalateid. Kui muuta advendiajal oma menüü mitmekesisemaks ja toitainerohkemaks  garanteerib see hea enesetunde jõulude ajal ja pärast pühi ei pea muretsema liigselt tõusnud kehakaalu pärast.
10 KODUST GLÖGI JA HÕÕGVEINI: valmista ise kuum ja kosutav talvine jook, just nii magus nagu ise tahad
Kuum jook on külmal ajal poolkohustuslik enesetunde kohendaja, sisaldagu see siis alkoholi või mitte. Neid ei pea ilmtingimata poest ostma, eriti kui valmis segud tunduv liiga lääged. Ka ise saab kenasti vürtsveini valmis teha.
LAHEDA LAUPÄEVA RETSEPT | Kuumad seene- juustu tortillad
Lihtne ja kiire, aga toitev eine maitseb hästi nii šampinjonide kui metsaseenetega valmistatuna. Tortilla asemel võib valmistamiseks kasutada lavašši.